Aizraujošā pētījumā parādīts, kā vienlaikus var eksistēt vairākas realitātes

22. mar 2019. 17:19

Raksts no TVNET

Šis eksperiments ir nodēvēts par godu tā radītājam, Nobela prēmijas fizikā laureātam Eiženam Vīgneram (Eugene Wigner), kurš kopā ar vēl diviem zinātniekiem prēmiju ieguva 1961. gadā, par viena fotona pētniecību.

Kad tiek novērots viens fotons, tas atrodas vai nu horizontālā, vai vertikālā stāvoklī, tomēr, balstoties uz kvantu mehānikas likumiem, pirms šis fotons tiek novērots, tas eksistē stāvoklī, ko dēvē par “superpozīciju”. Tas nozīmē, ka tas vienlaicīgi atrodas gan horizontālā, gan vertikālā stāvoklī.

“Vīgnera eksperiments” bija šāds: kamēr viena persona novēroja fotonu, liekot tam ieņemt vertikālu vai horizontālu stāvokli, Vīgners atradās ārpus laboratorijas, kur veica vienkāršu testu, ko dēvē par “traucējumu eksperimentu”, lai pierādītu, ka fotons joprojām atrodas “superpozīcijā”.

Rezultātā ir iespējams pierādīt, ka abi fotona novērojumi un atsevišķās realitātes, ko tie reprezentē, var pastāvēt vienlaicīgi.

Pētījuma rezultāti ne vien apstiprina ilgi apspriesto eksperimentu, bet arī izaicina iesakņojušos pieņēmumus, kā tiek veikts novērojums.

“Zinātniskās metodes balstās uz faktiem, kas ir gadiem ilgi nostiprināti ar atkārtotiem mērījumiem; tās ir vispārpieņemtas – neatkarīgi no tā, kurš veic novērojumu. Kvantu mehānikā novērojuma objektivitāte nav tik skaidra,” pētījumā raksta zinātnieki.

Neatkarīgi no tā, vai šie fakti ir pierādāmi kā pareizi vai nepareizi, ir skaidrs, ka zinātnei ir pienācis laiks mainīties.

Atslegas vārdi: zinātne38, fizika6, realitātes1, fotoni1, vigners0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (5)

Gunta L. 26. mar 2019. 18:27

Redzeeju raidiijumu,bet dabaa pieraadiijumu nav.

Dzēsts profils 24. mar 2019. 10:25

Coroni c. 23. mar 2019. 14:56

Neredzamais, neticamais kvantu fizikas noslēpums,
kurš vēl nav izpētīts, kaut tam pierādījumi existē pāri pārēm,
Šeit varam paklausīties dokmentālu pierādījumu tam


Benita L. 23. mar 2019. 09:46

Tāpat neko nesapratu.Patiesības ir daudzas,bet īstenība viena.

Frēzija v. 22. mar 2019. 22:55

Fizika nav mana stiprā puse, darbojos tik iespēju robežās   Un, ko domā par to pati? Zinātne, kā tāda, vienmēr iet uz priekšu, bet tas jau zinātnieku interesēs, ko un kur saskatīt, man vairāk interesē ezoterika un viss, kas ar to saistīts.

Autorizācija

Ienākt