Kā pasaule iepazina Latviju

5. mar 2013. 10:11

Lat­vi­jas te­ri­to­ri­jā cil­vē­ki jau dzī­vo 12000 ga­du, bet pa­sau­le mū­su zem­i at­klā­ja vai­rā­ku gad­sim­tu lai­kā. Viss sā­kās ar le­ģen­dām, lai gan fe­ni­ķie­ši un grie­ķi jau sir­mā se­nat­nē at­klā­ja Dau­ga­vas ūdens­ce­ļu, Rī­gas jū­ras lī­ci un Bal­ti­jas jū­ru.

In­te­re­si par mū­su zem­i ra­dī­ja dzin­tars. An­tī­kie mī­ti stās­tī­ja, ka dzin­tars ir Apo­llona zel­ta asa­ras par sa­vu dē­lu Es­ku­la­pu.

En­cik­lo­pē­dis­ka rak­stu­ra ma­te­ri­ālu krā­ju­mā ro­mie­šu au­tors Plī­nijs Ve­cā­kais (23 – 79 pēc Kris­tus) ap­rak­sta ce­ļo­ju­mu pēc dzin­ta­ra pie jū­ras, ku­ŗā ie­tek Vis­la. Ro­mie­šu vēs­tur­nieks Pub­li­jas Kor­nē­lijs Ta­cīts (ap 58–117.) grā­ma­tā «Ģer­mā­ni­ja», 45. no­da­ļā, min ais­tus (Aes­ti­i), tie va­rē­tu būt bal­ti.

Ham­bur­gas – Brē­me­nes ar­hi­bīs­ka­pa Rim­ber­ta (801–888) dar­bā «Svē­tā An­ska­ra dzī­ves ap­raksts» mi­nē­ti kur­ši (co­ri). 30. no­da­ļā ap­rak­stī­ti dā­ņu un zvied­ru ie­bru­ku­mi Kur­sā 854.–855. ga­dā.

Vi­kin­gu dzej­nie­ka Egi­la Ska­lag­rim­so­na (ap 900 – 982) rak­stī­ta­jā sā­gā at­tē­lo­ti Egi­la un vi­ņa brā­ļa To­rol­fa si­ro­ju­mi Kur­sā (ap 925. ga­du).

Vā­cu ga­rīdz­nie­ka un hro­nis­ta Brē­me­nes Āda­ma (? – ap 1081) sa­rak­stī­ta­jā Ham­bur­gas – Brē­me­nes ar­hi­bīs­ka­pi­jas vēs­tu­rē un dā­ņu ga­rīdz­nie­ka un hro­nis­ta Sak­ša Gra­ma­ti­ķa (ap 1150 – 1220) dar­bā «Dā­ni­jas vēs­tu­re» ap­rak­stī­ta Kur­ze­me (Cur­land).

Brē­me­nes Ādams bi­ja pir­mais, kas ie­vie­sa Bal­ti­jas jū­ras no­sau­ku­mu «ma­re Bal­ti­cum» (la­tī­nis­ki). Šis no­sau­kums pa­kā­pe­nis­ki no­mai­nī­ja ci­tus da­žā­du tau­tu Bal­ti­jas jū­ras no­sau­ku­mus: Ve­ne­du, Bar­ba­ru, Ski­tu, Ais­tu, Aus­tru­mu, Var­ja­gu u.c.

Vēr­tī­gā­kās sen­vēs­tu­res (līdz 13. gad­sim­tam) lie­cī­bas va­ram gūt Ki­je­vas Pe­čo­ru klos­te­ra mū­ka Ņes­to­ra (? – 1113) hro­ni­kā «Pa­gā­ju­šo lai­ku stāsts». Hro­ni­ka sniedz vis­ve­cā­kos mums zi­nā­mos Lat­vi­jā dzī­vo­jo­šo tau­tu – lat­ga­ļi, zem­ga­ļi, kur­ši un lī­bie­ši – uz­skai­tī­ju­mu.

Ar Lat­vi­jas te­ri­to­ri­ju sais­tī­tas vie­tas arā­bu ģeo­grā­fa Abu ibn Mu­ha­me­da Id­rī­si (1100.–1165. gads) sa­stā­dī­ta­jās kar­tēs. Vie­na no tām ir Med­sū­na jeb Mad­sū­na, ta­ga­dē­jā Me­žot­ne.

Lat­vi­jas te­ri­to­ri­jā sa­rak­stī­tā un par tās tau­tām vēs­tu­ris­kā Li­vo­ni­jas In­dri­ķa hro­ni­kā sa­rak­stī­ta Rī­gā lai­kā no 1224. ga­da ru­dens līdz 1226. ga­da pa­va­sa­rim, vie­na no­da­ļa – 1227. ga­da feb­ru­ārī. Hro­nists se­vi no­sau­cis Hen­ri­ci­us de Let­tis. Hro­ni­kā at­tē­lo­ti no­ti­ku­mi no 1180. līdz 1226. ga­dam.

Tās ir sva­rī­gā­kās vēs­tu­res lie­cī­bas ar da­žā­du ti­ca­mī­bas pa­kā­pi par tau­tām un no­ti­ku­miem Lat­vi­jas te­ri­to­ri­jā līdz 13. gad­sim­tam. Dro­šā­kas zi­ņas ir kopš 1184.–1186. ga­da, t.i., kopš bīs­ka­pa Mei­nar­ta dar­bī­bas sā­ku­ma, ma­te­ri­āli gla­bā­jas Va­ti­kā­na ar­hī­vos.

9–12. gad­sim­tā bal­tu ap­dzī­vo­tās ze­mes aiz­ņē­ma kom­pak­tu te­ri­to­ri­ju, kur dzī­vo­ja lat­ga­ļi, sē­ļi, zem­ga­ļi, kur­ši, zem­aiši, skal­vji, prū­ši, jā­tvin­gi un lie­tu­vie­ši. Šīs tau­tas pie­min Ei­ro­pas hro­nis­ti un pie­rā­da ar­he­olo­ģis­ka­jos iz­ra­ku­mos ie­gū­tās ma­te­ri­ālās kul­tū­ras vēr­tī­bās. No Vis­las rie­tu­mos; Bu­gas un Ja­seļ­das ba­sei­niem dien­vi­dos; Ne­mu­nas un Be­re­zi­nas augš­te­cēm aus­tru­mos; tā­lāk līdz Po­lo­tas upes ie­te­kai Dau­ga­vā, gar Mu­des (Ve­ļi­ka­jas) ba­sei­na aus­tru­mu ma­lu līdz Kū­ko­vas ie­te­kai un aus­tru­mu – rie­tu­mu vir­zie­nā no Kū­ko­vas ie­te­kas līdz Bur­tnie­ku eze­ram. Zie­me­ļu – dien­vi­du vir­zie­nā: Bur­tnie­ku ezers, Aiz­krauk­les pils­kalns, pa Dau­ga­vu līdz jū­rai un Kur­ze­mes pus­sa­las zie­me­ļos pa lī­ni­ju Ven­tas grī­va – Šķē­des grī­va (Upes­ciems).

9.–12. gad­sim­tā, vē­la­jā dzelzs laik­me­tā, Lat­vi­jā no­ri­sa et­no­grā­fis­ko no­va­du vei­do­ša­nās.

Grie­ķu le­ģen­da vēs­ta par skais­tu jau­nek­li Fa­eto­nu, Hē­li­ja un nim­fas Kli­me­nes dē­lu, kurš pa­lū­dza tē­vam Hē­li­jam uz vie­nu die­nu ie­dot vi­ņam sau­les ra­tus. Hē­lijs il­gi šau­bī­jās, bet Fa­etons tik de­dzī­gi lū­dza, ka tēvs ne­va­rē­ja dē­lam at­teikt. Ne­pa­cie­tī­bā deg­dams, jau­nek­lis ie­lē­ca ra­tos, brī­num­zir­gi strau­ji no vie­tas to aiz­ne­sa spo­ži spī­do­šās sau­les vir­zie­nā. No kar­sta­jiem sta­riem ra­ti aiz­de­gās kā lā­pa, bet zir­gi auļo­ja gan augs­tu de­be­sīs, at­stā­jot mel­na­jā vel­vē pē­das – Pie­na ce­ļu, gan ze­mu virs ze­mes, gan­drīz to aiz­de­dzi­not. To re­dzot, sa­dus­mo­tais Zevs me­ta ra­tos zi­be­ni, un sa­kā­va Fa­eto­nu. Jau­nek­lis kri­ta no ra­tiem tā­lu no dzim­te­nes, sau­les rie­ta zem­ē, Eri­dā­nas upes viļ­ņos.

Fa­eto­na bo­jā­eju ap­rau­dā­ja vi­ņa mā­sas He­li­ādas. Vi­ņas at­ra­da brā­ļa ka­pu un sē­rās pār­vēr­tās slai­dās prie­dēs. No tā lai­ka bez ap­stā­jas prie­des raud un to asa­ras cie­tē­jot pār­vēr­šas dzin­ta­rā dzel­te­nā, krīt skaid­rās upes viļ­ņos, un ūde­ņi aiz­nes tās pa zel­ta smil­šu grau­di­ņam la­tī­ņu jau­na­vu ro­tām.

Eri­dā­nas upi, kur gā­ja bo­jā Fa­etons, pie­min Ho­mērs un Hē­si­ods, bet vi­ņi ne­zi­na, kur tā at­ro­das, ti­kai to, ka tā tek pus­nakts vir­zie­nā, uz zie­me­ļiem.

To, ka dzin­ta­ru at­ra­da zie­me­ļos pie jū­ras, zi­nā­ja jau se­nie fe­ni­ķie­ši un grie­ķi, bet pre­cī­zā­ku zi­ņu ne­bi­ja pat «vēs­tu­res tē­vam» Hē­ro­do­tam. 97. ga­dā pirms Kris­tus Ta­cīts rak­sta par aistiem – tau­tu Bal­ti­jas jū­ras kras­tā.

4. gad­sim­tā pirms Kris­tus an­tī­kais zi­nāt­nieks Ev­doks iz­tei­ca do­mu, ka upe Eri­dā­na sā­kas Ri­fe­ja kal­nos (ta­gad Urā­li), kas at­ro­das dzi­ļi ski­tu zem­ē, bet jū­rā ie­tek rie­tu­mos pie ķel­tu zem­ēm. Si­cī­li­jas Di­ors un Plī­nijs skaid­ri no­rā­da: dzin­ta­ru ie­gūst Zie­me­ļu oke­āna sa­lā, tri­ju die­nu at­tā­lu­mā no Ski­ti­jas. To sa­lu sauc Bal­ti­ja.

Me­sī­li­jas (Mar­se­ļas) ku­ģo­tā­ji, tir­go­tā­ji zi­nāt­nie­ka Pi­te­ja va­dī­bā sa­rī­ko­ja eks­pe­dī­ci­ju uz dzin­ta­ra ie­gu­ves kras­tiem, un Pi­tejs at­ku­ģo­ja līdz Ve­nē­du (Bal­ti­jas) jū­rai, un re­dzē­ja ta­jā ie­te­kam lie­lu jo lie­lu upi, ko kļū­dai­ni no­sau­ca par Ta­nai­su (Do­nu). Tā bi­ja Eri­dā­na – Dau­ga­va.

1. gad­sim­tā ro­mie­ši pa­zi­na Bal­ti­jas jū­ru, Bal­ti­jas lī­ci, Skan­di­nā­vi­ju uz­ska­tī­ja par sa­lu un zi­nā­ja Od­ras un Vis­las ie­te­kas jū­rā.

Me­la un Plī­nijs zi­nā­ja par ven­diem un kur­šiem. Kopš 66. ga­da jau Ro­mas tir­go­tā­ji re­gu­lā­ri brau­ca pēc dzin­ta­ra uz Bal­ti­jas jū­ras aus­tru­mu pie­kras­ti.

7.–9. gad­sim­tā jau ti­ka iz­man­tots ūdens­ceļš no Bal­ti­jas uz Mel­no un Kas­pi­jas jū­ru, kas pa­zīs­tams ar no­sau­ku­mu «no var­ja­giem uz grie­ķiem», un tā gal­ve­nās trans­por­ta ar­tē­ri­jas bi­ja Dau­ga­va, Dņep­ra un Vol­ga, re­tāk iz­man­to­ja Ne­mu­nu, Ven­tu, Nar­vu, Ve­ļi­ka­ju, Lo­va­ti, Vol­ho­vu, Ņe­vu.

7. gad­sim­tā nor­mā­ņi Dau­ga­vu sau­ca gan par Vi­nu, gan Du­nu. Zvied­ri to­laik, zi­nā­ja Kur­šu un Vis­las lī­ci. Ap 650. ga­du Gro­bi­ņas ap­kār­tnē bi­ja vi­kin­gu ap­met­nes.

9.–10. gad­sim­tā Lat­vi­jā par mak­sā­ša­nas un mai­ņas lī­dzek­li iz­man­to­tas arā­bu sud­ra­ba mo­nē­tas, kal­tas Bag­dā­dē 8. gad­sim­tā. Tās at­ras­tas de­po­zī­tos un sav­ru­pos at­ra­du­mos gar Dau­ga­vu. Lie­lā­kais 10. gad­sim­ta sud­ra­ba mo­nē­tu de­po­zīts at­rasts Lī­vā­nos.

800.–1080. ga­dos bi­ja Dau­ga­vas ūdens­ce­ļa zie­du lai­ki, ku­ģo­ja līdz­i Iti­lai (ta­gad Ka­za­ņa) pa Vol­gu un Nau­gar­dai (Nov­go­ro­dai) pa Lo­va­ti.

9. gad­sim­tā zvied­ri un nor­mā­ņi pa­zi­na Bal­ti­jas aus­tru­mu pie­kras­ti no Ņe­vas līdz Gdaņ­skas lī­cim (ap 1600 km).

9. gad­sim­ta nor­vē­ģu ce­ļo­tājs Oters An­gli­jas ka­ra­lim Al­frē­dam Lie­la­jam stās­tī­ja par ce­ļo­ju­mu uz Bi­ar­mi­ju jeb Bjar­mu, par Vi­nas upes lie­lu­mu, kras­tu rel­je­fu un augu val­sti. Tā esot lie­la upe, kas ie­te­kot jū­rā, kras­ti bie­zi ap­dzī­vo­ti, la­bi ap­strā­dā­ti lau­ki, bet vie­tē­jie nor­vē­ģus kras­tā nav lai­du­ši. Lie­lo, skais­to jauk­to la­pu ko­ku me­žu ap­rak­sti sa­krīt ar Sak­šu Gra­ma­ti­ķa Dau­ga­vas upes un tās ap­kār­tnes ap­rak­stu. Bi­ar­mi­ja jeb Bjar­ma aiz­ņē­mu­si ta­ga­dē­jo Igau­ni­jas, Zie­meļ- un Aus­trum­lat­vi­jas te­ri­to­ri­ju.

965. ga­dā spā­ņu eb­rejs Ib­ra­hims Ibn Ja­kubs, kas rak­stī­ja arā­bu va­lo­dā, vā­cu im­pe­ra­to­ram Ot­ta­nam I ap­rak­stī­ja Bal­ti­jas jū­ru un bru­sus (prū­šus), ku­ri dzī­vo gar jū­ru, ap­strā­dā zem­i, to va­lo­da rad­nie­cī­ga lie­tu­vie­šu va­lo­dai, bet sa­vu kai­mi­ņu va­lo­du ne­sa­prot.

10.–11. gad­sim­tā Lat­vi­jas pie­kras­tē jau bi­ja na­vi­gā­ci­jas zī­mes un 1048. ga­dā pēc dā­ņu ka­ra­ļa Sve­na Es­trit­so­na ie­ro­si­nā­ju­ma Kur­ze­mē uz­cē­la baz­nī­cu.

1113. ga­dā pa­beig­tā Ņes­to­ra hro­ni­ka «Pa­gā­ju­šo lai­ku stāsts» min di­vus lie­lus tir­dznie­cī­bas ce­ļus Austrum­ei­ro­pā: no Bal­ti­jas jū­ras pa Dau­ga­vu un Dņep­ru uz Mel­no jū­ru un pa Dau­ga­vu un Vol­gu uz Kas­pi­jas jū­ru.

Ņes­tors ša­jā hro­ni­kā min lie­lā ūdens­ce­ļa kras­tos mī­to­šās tau­tas: lie­tu­vie­šus, zem­ga­ļus, kur­šus, lat­ga­ļus, lī­vus, prū­šus un že­mai­šus, kas ap­dzī­vo­ja Ven­tas ba­sei­nu, ap­rak­sta lat­vus jeb le­tus.

16. gad­sim­tā jau tiek sa­stā­dī­tas kar­tes – shē­mas ar Lat­vi­jas te­ri­to­ri­jas da­lī­ju­miem, ļo­ti ne­pil­nī­giem, bet jau at­pa­zīs­ta­miem Lat­vi­jas ģeo­grā­fis­ko ob­jek­tu ap­zī­mē­ju­miem.

Ap 1503. – 1523. ga­du Mos­ko­vi­jā sa­stā­dī­ja kar­ti «Lie­tu­vas un Ples­ka­vas ze­mes», ta­jā Dau­ga­va un Vol­ga iz­tek no ne­lie­liem eze­riem ne­tā­lu vie­na no ot­ras.

1517. ga­dā Po­li­jas ka­ra­ļa Si­gis­mun­da I uz­de­vu­mā as­tro­logs, ārsts un mā­cī­tājs Ma­cejs Me­hov­skis iz­de­va kar­ti ar Dau­ga­vas, Dņep­ras un Vol­gas iz­te­ku no­rā­di, bet 1528. ga­dā B. Va­pov­skis iz­de­va Po­li­jas un Lie­tu­vas kar­ti.

1539. ga­dā Ola­fa Mag­nu­sa sa­stā­dī­ta­jā kar­tē Rī­gas jū­ras lī­cis at­zī­mēts ar Li­vo­ni­jas lī­ča no­sau­ku­mu un at­tē­lo­ta Kur­ze­mes pus­sa­la.

Pirm­ās pre­cī­zās Vidze­mes kar­tes iz­vei­do­tas iz­ci­lā­ko vi­dus­lai­ku kar­to­grā­fu O. Or­tē­li­usa 1570. ga­da un G. Mer­ka­to­ra 1595. ga­da at­lan­tos.

Pēc Vidze­mes un Lat­ga­les pie­vie­no­ša­nas Re­čai Pos­po­ļi­tai, po­lis Ma­cejs Sru­bičs sa­ņē­ma no ka­ra­ļa dā­va­nā mui­žu un pēc sa­viem ma­te­ri­āliem sa­stā­dī­ja, un 1589. ga­dā pub­li­cē­ja Vidze­mes, Igau­ni­jas un Lat­ga­les kar­ti.

Ni­ko­lajs Kris­to­fors Ra­dzi­vil­la Si­rot­ki 1613. ga­dā iz­de­va Lie­tu­vas kar­ti, uz ku­ras bi­ja at­zī­mē­ta arī Dau­ga­va, bet no krei­sā kras­ta di­vām lie­la­jām pie­te­kām bi­ja at­tē­lo­ta ti­kai Dis­na jeb Rīt­aus­mas upe.

1627. ga­dā zvied­ru kar­to­grāfs An­ders Bu­rē un ho­lan­die­tis Iz­aks Mas­sa sa­stā­dī­ja Bal­ti­jas jū­ras un Zie­meļ­ei­ro­pas kar­ti, ku­rā pre­cī­zi at­zī­mē­ta Ne­mu­na, Dau­ga­va, Ven­ta, Ai­viek­ste, Pe­de­dze, Gau­ja, Dub­na, Lu­bā­na ezers un vai­rā­ki lie­li Lat­ga­les eze­ri, kā arī dau­dzi ci­ti ģeo­grā­fis­ki ob­jek­ti.

1714. ga­dā iz­do­ta­jā Krie­vi­jas jū­ras at­lan­tā at­tē­lots Rī­gas jū­ras lī­cis un Lat­vi­jas jū­ras pie­kras­te ar lie­lā­ko up­ju – Sa­la­cas, Gau­jas, Dau­ga­vas, Ro­jas, Ir­bes, Ven­tas, Uža­vas, Sa­kas un Bār­tas – ie­te­kām.

1791.–1797. ga­dā Rī­gā un Leip­ci­gā Bī­ri­ņu pils ba­rons L. Mel­līns iz­de­va Vidze­mes at­lan­tu.

1803. ga­dā mi­ne­ro­logs Va­sī­lijs Se­ver­gins pē­tī­ja Bal­ti­ju. Ap­rak­stī­ja Gau­ju un Vidze­mes augs­tie­ni.

1814. ga­dā Ni­ko­lajs Ozo­rec­kov­skis pre­cī­zi ap­rak­stī­ja Dau­ga­vas un Vol­gas iz­te­kas.

1894.–1898. ga­dā Ser­gejs Ni­ki­tins vei­ca hid­ro­lo­ģis­ko kar­tē­ša­nu Dau­ga­vas, Dņep­ras un Vol­gas augš­te­cēs.

1829. ga­dā vi­su lai­ku lie­lā­kais ģeo­grāfs Alek­sandrs Hum­bolts (1769 – 1859), ce­ļo­jot uz Urā­liem, Pie­vol­gu un Si­bī­ri­ju, brau­ca caur Lat­vi­ju.

Pir­mo kar­ti lat­vie­šu va­lo­dā iz­de­va 1839. ga­dā Jel­ga­vas mā­cī­tājs R. Šulcs. 1859. ga­dā Jel­ga­vā lat­vis­ki kar­ti pub­li­cē­ja lat­vie­šu Dai­nu tēvs Kriš­jā­nis Ba­rons kā pie­li­ku­mu grā­ma­tai «Mū­su Tēv­ze­mes ap­rak­stī­ša­na», kas ir pirm­ā ori­ģi­nā­lā ģeo­grā­fi­jas mā­cī­bu grā­ma­ta lat­vie­šu va­lo­dā.

Lat­vi­ju ne ti­kai at­klā­ja, ap­rak­stī­ja un kar­tē­ja ār­zem­nie­ki, bet arī lat­vie­ši, un Lat­vi­jas iz­cel­smes bal­tvā­cie­ši at­klā­ja, ap­rak­stī­ja un kar­tē­ja sve­šas tā­las un pat šo­dien vēl ek­so­tis­kas ze­mes.

Lūk, da­ži vār­di par sa­va lai­ka iz­ci­lā­ka­jiem zi­nāt­nie­kiem, to­po­grā­fiem un kar­to­grā­fiem, ku­ŗu sak­nes ir Lat­vi­jā.

Krust­pils pa­gas­tā dzi­mu­šais Jo­hans Ger­bards Kē­nigs (1728 – 1785), ce­ļo­tājs, da­bas­pēt­nieks, me­di­cī­nas dok­tors, bei­dzis Up­sa­las uni­ver­si­tā­ti un Ko­pen­hā­ge­nā aiz­stā­vē­jis me­di­cī­nas dok­to­ra grā­du, sa­vu kar­je­ru sā­ka ar ārst­nie­cī­bas augu pē­tī­ša­nu un her­ba­ri­zē­ša­nu Ai­viek­stes un Dau­ga­vas kras­tos. Ap­ce­ļo­ja, pē­tī­ja un ap­rak­stī­ja Is­lan­di, In­di­ju, Ti­be­tu, Ma­la­ju un Si­āmu, vi­ņa vār­dā no­sauk­ta augu su­ga.

Rī­dzi­nieks Jo­hans An­tons Hil­den­štedts (1745–1781), ce­ļo­tājs, da­bas­pēt­nieks, Pē­ter­bur­gas zi­nāt­ņu aka­dē­mi­jas aka­dē­mi­ķis, pē­tī­ja Dau­ga­vas un Vol­gas iz­te­kas, at­stā­jis pir­mo vē­rā ņe­ma­mo zi­nāt­nis­ko Dau­ga­vas iz­te­kas, Dvi­ņe­cas un Oh­va­ta eze­ra ap­rak­stus. Pē­tī­ja Zie­meļ­kau­kā­zu, Kū­ras un Ri­onas ie­le­ju aug­snes, un iz­skaid­ro­jis meln­ze­mes ra­ša­nos. Pē­tī­jis step­ju un kal­nu augus un dzīv­nie­kus.

Ēr­gļos dzi­mu­šais Au­gusts Ki­bers (1794–1855), ce­ļo­tājs, Pē­ter­bur­gas ZA ko­res­pon­dē­tāj­lo­cek­lis, pie­da­lī­jās Vran­ge­ļa po­rā­lek­spe­dī­ci­jās un La­za­re­va ce­ļo­ju­mā ap­kārt ze­mes­lo­dei.

Emīls Bret­šnei­ders (1833 – 1901) no Va­dak­stes, ce­ļo­tājs, me­di­cī­nas dok­tors, Krie­vi­jas sūt­nie­cī­bas ārsts Pe­ki­nā un Te­he­rā­nā. Ap­ce­ļo­ja Per­si­ju, Ķī­nu, Si­bī­ri­ju, Cei­lo­nu, Ja­vu, In­di­ju, Ja­pā­nu un Zie­meļ­ame­ri­ku, vai­rā­ku val­stu zi­nāt­nis­ko bied­rī­bu lo­cek­lis. Bo­tā­ni­ķis un si­no­logs, pē­tī­ja Ķī­nas ģeo­grā­fi­ju un flo­ru.

Her­ma­nis Val­ters (1864 – 1901) no Ēr­ģe­mes, po­lār­pēt­nieks, zoo­logs, me­di­cī­nas dok­tors, or­ni­to­logs. Gā­ja bo­jā, pār­zie­mo­jot Ar­kti­kā, Ko­teļ­ni­jas sa­lā.

Rī­dzi­nieks, ārsts un ce­ļo­tājs Her­ma­nis Ker­stings (1863 – 1937) pē­tī­ja Āf­ri­ku, Jaun­gvi­ne­ju un Ame­ri­ku.

Vil­helms Stru­ve (1793 – 1864), as­tro­noms, ģeo­dē­zists, strā­dā­ja Vidze­mē, mē­rī­ja me­ri­di­āna lo­ka ga­ru­mu. Jē­kab­pi­lī, Dau­ga­vas kras­tā, vi­ņa dar­bam ir vel­tīts pie­mi­ņas ak­mens.

Ig­nats Ček­sters (1842 – 1914) no Lu­dzas ap­riņ­ķa, ka­ra to­po­grāfs, kar­tē­ja Lat­ga­li un Vi­teb­skas gu­ber­ņu.

Bi­ko­vas pa­gas­tā Sei­ļos dzi­mu­šais ka­ra to­po­grāfs un ce­ļo­tājs Vik­tors Seiļs (Sei­lis) (1875 – 1957) kar­tē­ja Krie­vi­jas – Ķī­nas ro­be­žu. Strā­dā­ja Al­ta­jā, Sa­jā­nos, Jab­lo­nu kal­nos, Dau­ri­jā, Lie­la­jā Hin­ga­nā. Stā­vē­ja pie lie­lās Āzi­jas upes Amū­ras sā­ku­ma, Ar­gu­nas un Šil­kas sa­te­kas. Pēc 1918. ga­da strā­dā­ja par kar­to­grā­fu So­mi­jā. Ap­be­dīts Lu­bā­nā.

19. gad­sim­ta bei­gās dar­bī­bu sā­ka pir­mais lat­vie­šu pro­fe­si­onā­lais kar­to­grāfs Ma­tīss Si­liņš (1861–1942), et­no­grāfs, vēs­tur­nieks, Brī­vī­bas mu­ze­ja vei­do­tājs, 1893. un 1894. ga­dā pub­li­cē­ja Vidze­mes un Kur­ze­mes kar­tes, mē­ro­gā 1:126000, t. i., 1 centi­met­rā 3 ver­stis. (1 ver­stē ir 1,0668 km, 3 ver­stis ir 3,2004 km)

Ne­at­ka­rī­gās Lat­vi­jas ga­dos kar­to­grā­fi­ju vei­do­ja A. Ošiņš, P. Man­tnieks, R. Put­niņš un Lat­vi­jas na­ci­onā­lās ar­mi­jas ģeo­dē­zi­jas un to­po­grā­fi­jas no­da­ļas va­dī­tājs ģe­ne­rā­lis An­drejs Au­zāns.

Tā sav­star­pē­jā mij­ie­dar­bī­bā un sa­skar­smē pa­sau­le ie­pa­zi­na mūs un mēs — pa­sau­li.

Pēteris Poļaks
Avots: http://latvietis.lv/index.cgi?action=7&id=1759

Atslegas vārdi: vēsture2537, Latvija441, latvieši6

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (1)

max m. 5. mar 2013. 11:41

Man kad prasa par Latviju pastàstiit,atbildu parasti péc iedvesmas..Dazreiz tie ir mezoniigie un varoniigie Kûru vikingi(iiistie vikingi pat no viniem baidiijàs),citreiz atkal prûshu atvasojums..Stàstu tà,ka klausiitàjiem pat acis platas

Autorizācija

Ienākt