Kam traucē latvieši?

20. feb 2013. 09:01

... Bu­to­vas po­li­go­nā bi­ja iz­vei­dots ar ko­ka žo­gu ap­jozts un dze­loņ­drā­tīm no­stip­ri­nāts vai­rāk ne­kā 5ha liels lau­kums. Līdz 3m dzi­ļās un pus­ki­lo­met­ru ga­rās me­ha­ni­zē­ti iz­rak­ta­jās tranš­ejās cits virs ci­ta kār­tām ap­rak­ti no­šau­tie. Ap 25 tūk­sto­ši ne­vai­nī­go.

«Lat­vie­šu ope­rā­ci­ja» jeb «Lat­vie­šu sa­raksts». Jau 1933. ga­da mar­tā bi­ja sāk­ta ma­te­ri­ālu vāk­ša­na ap­sū­dzī­bai Ļe­ņin­gra­das lat­vie­šu na­ci­onā­lā cen­tra lie­tā. Šo do­ku­men­tu ma­pi at­ra­da Rī­gas če­kā ka­ra sā­ku­mā un ma­te­ri­āli ti­ka pub­li­cē­ti laik­rak­stā «Tē­vi­ja» 1944. ga­da 2. sep­tem­brī.

Ka­mēr re­pre­si­jas vēl ne­bi­ja kļu­vu­šas mas­vei­dī­gas, upu­rus pa­ras­ti ap­ra­ka kap­sē­tās. Mas­ka­vā tas no­ti­ka ap­mē­ram 10 kap­sē­tās un pēc lī­ķu kre­mā­ci­jas – Do­nas kre­ma­to­ri­jas kap­sē­tā, ko­pī­gā ka­pā.

1937. ga­da 23. no­vem­brī NKVD priekš­nieks N. Je­žovs te­le­grafis­ki pie­pra­sī­ja NKVD no­da­ļām vi­sās PSRS re­pub­li­kās 48 stun­du lai­kā sniegt zi­ņas par vi­sām lat­vie­šu or­ga­ni­zā­ci­jām, bied­rī­bām, ie­stā­dēm. Bi­ja jā­no­rā­da pre­cī­za lat­vie­šu «kon­cen­trē­ša­nās pun­ktu dis­lo­kā­ci­ja», kā arī jā­sa­ga­ta­vo to ares­ti.

1937. ga­da 30. no­vem­brī pa­rak­stī­ta pa­vē­le Nr. 49990, pēc ku­ras 3. de­cem­brī ar val­stis­ku vē­rie­nu un zvē­ris­ku ne­žē­lī­bu sā­kās «Lat­vie­šu ope­rā­ci­ja». Ar to ti­ka pie­likts punkts lat­vie­šu na­ci­onā­lās kul­tū­ras kop­ša­nai Pa­dom­ju Sa­vie­nī­bā. Ti­ka lik­vi­dē­tas lat­vie­šu sko­las, bied­rī­bas, klu­bi, te­āt­ri, iz­nī­ci­nā­tas grā­ma­tas un pe­ri­odi­ka, no­nā­vē­ti tūk­sto­šiem (70 tūkst.) ne­vai­nī­gu cil­vē­ku. Bi­ja ap­drau­dē­ta tā lat­vie­šu tau­tas at­za­ra turp­mā­kā fi­zis­kā pas­tā­vē­ša­na.

1938. ga­da 3. feb­ru­ārī Bu­to­vā bed­res ma­lā no­stā­dī­ja un no­šā­va 229 lat­vie­šus. To star­p arī jaun­iešus un sie­vie­tes. Bēr­nu lik­te­nis bi­ja bēr­nu na­mi un pār­krie­vo­ša­na. Pēc ko­mu­nis­ma stan­dar­tiem, ko va­dī­ja ideo­lo­ģi­ja, ko dik­tē­ja PSRS po­li­tpār­val­dē virs­ro­ku ņē­mu­šie eb­re­ju iz­cel­smes kar­je­ris­ti.

«Ko­mu­nar­kas» ka­pu lau­kos ap­be­dī­ti līdz 14 tūk­sto­šiem upu­ru. Slep­ka­vo­ša­na tur­pi­nā­jās arī nā­ka­mos ga­dos. 1941. ga­da 16. ok­tob­rī, kad vā­cie­ši bi­ja pie­nā­ku­ši bīs­ta­mi tu­vu Mas­ka­vai, «Ko­mu­nar­kā» no­šā­va sim­tiem cil­vē­ku. To star­pā arī bai­gā ga­da upu­rus, 15 Lat­vi­jas ar­mi­jas ģe­ne­rā­ļus un virs­nie­kus – Ž. Ba­hu, R. Cep­lī­ti, A. Dal­ber­gu, A. Da­ne­ber­gu, I. Ie­dā­nu, R. Kļa­vi­ņu, R. Klin­sa­ku, A. Kris­tov­ski, A. Krus­ti­ņu, K. Le­ji­ņu, V. Span­de­gu un ci­tus. Tur dus arī no­slep­ka­vo­tais Lat­vi­jas vēs­tnieks Pa­dom­ju Sa­vie­nī­bā F. Ko­ciņš un ci­ti dip­lo­mā­ti.

Rū­pī­gi iz­plā­no­tā un pre­cī­zi re­ali­zē­tā na­ci­onā­lā ope­rā­ci­ja pret lat­vie­šiem 1937. un 1938. ga­dā, bi­ja vēr­sta pret tau­tu, ku­ras et­nis­kā iz­cel­sme sais­tī­ta ar val­sti PSRS pie­ro­be­žā.

Vēr­tē­jot trīs­des­mi­to ga­du po­li­ti­ku sar­ka­na­jā Krie­vi­jā: kā­di spē­ki strā­dā­ja valsts iek­šie­nē, lai at­brī­vo­tos no lat­vie­šu in­te­li­ģen­ces un bi­ro­krā­ti­jas? To­laik ta­ču lat­vie­šu pro­fe­si­onā­lie spe­ci­ālis­ti strā­dā­ja gan Krie­vi­jas iz­lūk­die­nes­tos, gan va­dī­ja ar­mi­ju (J. Vā­cie­tis, E. Bēr­ziņš, augst­a ran­ga ka­ra­va­do­nis R. Ei­de­ma­nis). 1937. ga­da 11. jū­ni­jā no­ti­ka pa­raug­prā­va pret šiem «mi­li­tā­ra­jiem sa­zvēr­nie­kiem». Tās lai­kā jau ne­pār­pro­ta­mi ie­ska­nē­jās na­ci­onā­lais ak­cents.

Tā dro­ši vien bi­ja tāl­re­dzī­ga po­li­ti­ka – at­brī­vo­ties no lat­vie­šu in­te­lek­ta sar­ka­na­jā Krie­vi­jā, jo tu­vo­jās Ot­rais pa­sau­les karš. Sta­ļins un vi­ņa be­ri­jas lai­kam bai­dī­jās, ka ne­no­slep­ka­vo­tie lat­vie­šu mi­li­tā­ris­ti ne­pie­kri­tīs oku­pēt Lat­vi­ju, ka, ­sā­ko­ties ka­ram, lat­vie­ši var ne­klau­sīt Sta­ļi­na stul­ba­jām pa­vē­lēm.

Vēs­tu­re lie­ci­na, ka starp Pir­mo un Ot­ro pa­sau­les ka­ru un pēc tam, lat­vie­ši ir pirm­ie mas­vei­dā va­jā­ti un iz­nī­ci­nā­ti. Arī pēc ka­ra lat­vie­šus at­klā­ti iz­nī­ci­nā­ja.

Var­būt lat­vie­ši uz ze­mes­lo­des kā­dam trau­cē dzī­vot un iz­ples­ties?

A. Au­ziņš
Avots: http://latvietis.lv/index.cgi?action=7&id=1857

Atslegas vārdi: vēsture2537, Polītika3025, Latvija441, patiesība16, latvieši6

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (6)

Vasilijs P. 26. feb 2013. 09:05

Zinatnes pamati-Vesture.CIP-administracijai.

Dzēsts profils 26. feb 2013. 09:02

   Ne vienus vien latviešus iznīcināja, bet kam tagad traucē latvieši, ja ne pašiem latviešu kangariem.

Vilks V. 20. feb 2013. 13:51

Mazs bērniņš krustcelēs...

miillSniegpulksteniite (. 20. feb 2013. 13:39

latvietim  latvietis...

Gunars s. 20. feb 2013. 09:53

      Mans zināšanu līmenis ir zems,bet šausmīgo Staļinismu nedaudz atceros,okšķeru Rīgā pēc kara bija ļoti daudz.Dzīvokļi bija pustukši,  kuri ātri pildījās ar iebraucējiem   (no drupām atjaunot dzimto Krieviju ne katrs vēlējās ),tika veidoti. komunālie dzīvokļi .Uzreiz bija jāzin krievu valoda,citādi tu kļuvi par buržuāzisko nacionalistu.

raimonds v. 20. feb 2013. 09:38

tad jau drīzāk es ticētu,ka tas kāds lāsts,bet vēl ticamāk,ka vienkārši sagadīšanās.

Autorizācija

Ienākt