Vēl kāda epizode

17. jūn 2012. 14:06

Pirms dažām dienām ieturējos kādā nelielā Latvijas lauku ēstuvītē. Kamēr nesteidzīgi mielojos ar kartupeļiem, šajā pašā ēstuvītē ienāca diezgan skaļa kompānija. Runāja krievu valodā. Gandrīz vai uzsvilpuši  meitenei aiz letes, viņi to atsauca pie sevis, un vēlējās veikt pasūtījumu. Pavisam jauniņā metene, kā jau ne-rīdziniece un ne-daugavpiliete  krievu valodu saprata diezgan švaki. Pēc pāris mirkļiem viņa atvainojās un aizsteidzās pie padzīvojušas kolēģes, kas atnāca un visu nokārtoja, taču pa šo laiku kompānijā atskanēja nicīga un naidīga replika: „Vot „estonka” - ņepaņimajet po russki” un smiekli...  

Un nobeigumam neliels video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kkuXfjTOnwQ

Atslegas vārdi: Latvija441

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (17)

Dzēsts profils 18. jūn 2012. 00:35

Max, nevienu brīdi neesmu teikusi ko citu... Mēs jau  te šķēpus laužam par to, vai ir jāzin citas valodas, vai pietiek tik ar to - vienu..
Nezinu kā citur, bet vēl nesen itin bieži nāca Valsts valodas inspekcija- ar kontrolpirkumiem un sarunām- lai pārbaudītu - kāda līmenī pārdevēji ( un arī veikala vadība, un arī visi darbinieki kā tādi-) prot un lieto latviešu valodu...

max m. 18. jūn 2012. 00:28

Protams,jo vairàk valodas pàrdevéjs zina,jo visiem bûs labàk
Bet ja runàjam par Latviju,tad pàrdevéjam jàzin latvieshu valoda,shoreiz-basta!!

Dzēsts profils 17. jūn 2012. 23:53

Nedomāju, ka man tik eksluzīva  darbavieta, bet- bez valodu zināšanam nu nebūtu mana kandidatūra interesanta darbadevejam..
Protams, ja cilvēks nevēlas runāt nevienā citā valodā kā tikai - latviešu( par cik runājam par Latviju), un strādāt - ar cilvekiem, tur kur ir nepieciešama komunikācija- viņs var arī tā darīt--- ja tas ir privats bizness, tad viņam ir jārēķinās ar zināmu daļu peļņas , kas ies gar degunu... Ja tas ir pieņemami un viņs to var atļauties- abet, nekādu problēmu..
Nu redzi, Max, pirms gadiem biju arī Francijā, un - bez valodas zināšanām-  franču... un ar mani centās runāt - angliski, lai tikai es neaizietu pie cita- tirgotaja, vai kāda pakalpojuma piedāvātaja.
Pārdevējam ir obligāti jāzin valsts valoda- tur nav ko iebilst, taču - viņam ir jāspēj sazināties arī ar klientu, kurš nerunā tajā - valsts valodā.. ja tas pārdevējs vēlās  , lai  klients atstātu savu naudiņu viņa kasē, nevis pie-konkurenta, kurš nebūs slinks iemācīties bez savas dzimtās valodas arī vel kādu citu..

savsem k. 17. jūn 2012. 23:42

Nezināju ka Tu strādā starptautiskajā tirdzniecības centrā ... atvainojos ,Sonja   .

max m. 17. jūn 2012. 23:40

..nésmu nacionàlists nepavisam..

max m. 17. jūn 2012. 23:38

..pircéjs var nezinàt valsts valodu,ne apkalpojoshais personàls,nekur!

max m. 17. jūn 2012. 23:36

Bûtiibà,ja Romis uzrakstiitu sûdziibu,pàrdevéjai momentà jàbût bij atlaistai!

max m. 17. jūn 2012. 23:34

Sonichka
nevaru aizvért muti,ieklémméja tàda pràtula
nevaru atjégties..,varbût joko?
Veikali,dakteri,maizniicas frizieri,atejàas..
..visur runà valsts valodà,jebkurà valstii..pàrdevéjs obligàti,citàdi nav pat iedomàjams!
Tàds joks..Aràbi,melnie,latini,indiàni-visi runà savà starpà savà valodà,sabiedriskàs vietàs,protams nav aizliegts! Bet jebkurà maizniicà vini no riita pérk maizi franchu lauziità valodà! Vispàr nevar pat par sétnieku,stràdàt!! Veikalà aràbu izcelsmes francûzis màk franciski! Divi vienas tautiibas pàrstàvji var runàt savà valodà.Romim Es,bija problémas maximà..

Dzēsts profils 17. jūn 2012. 23:06

Max, vienalga kur- ja tas nav valsts iestādījums, kurā lieto valsts valodu... Ēstuvē, veikalā, salonā, -- tur priekšroka ir klienta izvēlei- kāda valodā runāt.. Beigu beigās- ja  biznesa īpašnieks ir ieinteresēts gūt peļņu , nevis demonstrēt savas prioritātes - viņam ir jādomā par klientu ērtibām- lai cilvekiem gribētos iet  tieši  pie šī pakalpojuma sniedzēja.
Tikai nesaki, ka tur , kur dzīvo Tu- ir savādāk..

max m. 17. jūn 2012. 22:49

Sonichka...
shoreiz runa iet par Latviju

Dzēsts profils 17. jūn 2012. 22:45

Kuku- tad, kad latviešu valoda būs starptautiski pietiekoši plaši izmantota valoda- tad tā varēs.. Zini, ja man veikalā ienāk kliente- jā, es saku sarunu latviešu valodā, tas ir bez variantiem, taču- man ir jāklausās , kādā valodā runā viņa- vai nu jāatbild tādā pašā, vai- ja nav iespējams- jāpāriet uz - angļu, vācu, ...žestu... bet- kā saprast klientu - ta ir mana problēma, ne viņa.  

savsem k. 17. jūn 2012. 21:23

Ne kā nebij , Sonja - ja cilvēks grib ēst , lai macās latviešu valodu . Ne Krievijā , ne Anglijā latviešus ēstuvēs latviski neapkalpo   ... dirsā līsšanas politika ir jāizbeidz !

Dzēsts profils 17. jūn 2012. 16:42

Ja cilvēks ir izvēlējies strādāt - apkalpojošajā sfērā- viņam ir jāzin valodas. Bez jebkādām pretenzijām pret kādu valodu- politiskā , etniskā nozīmē.

Elitá K. 17. jūn 2012. 16:19

Pareizi M.M. -kaa var nezinaat apkalpojoshais personaals valodu!? Latv,.krievu,anglju vajadzeetu zinaat,savadaak saimnieku izputinaas....meitene.... Latvieshi baraa,ja veel iedzeerushi,var buut pat veel nakauniigaaki.

max m. 17. jūn 2012. 14:32

bà..paméginiet Austrijà kaut ko - ne tà..   

Dzēsts profils 17. jūn 2012. 14:28

Rīgā,Maxima tas pats,es jautāju latviski,skuķis pagriežas un iet projām,nāk cita,kura lauzītā latviešu valodā mani apkalpo...  

max m. 17. jūn 2012. 14:08

Beidzot ieliki kaut ko no sevis..

Autorizācija

Ienākt