Kas vieno mūs?

5. jūn 2012. 11:24

Kat­rai tau­tai, lai cik ma­za vai lie­la tā bū­tu, nav ne­kā sva­rī­gā­ka, nav ne­kā lik­te­nī­gā­ka par tās na­ci­onā­lo vie­no­tī­bu. Tau­tas pa­ras­ti to ap­zi­nās, bet, ja nē, tad vis­maz in­stin­ktī­vi jūt šā­du vie­no­tī­bu un ko­pē­ju pie­de­rī­bu, un šī ap­zi­ņa, šis in­stinkts ne­kļū­dī­gi va­da tās cau­ri ne­skai­tā­miem vēs­tu­ris­kiem pār­bau­dī­ju­miem, pa­nā­ku­miem un uz­va­rām. Nav lie­lā­ku bries­mu nā­ci­jas pas­tā­vē­ša­nai kā tās, kas ro­das no vie­no­tī­bas (rad­nie­cī­bas) ap­zi­ņas jeb in­stin­kta iz­sīk­ša­nas un de­for­mē­ša­nās. Tās ir nā­ci­jas bei­gas vai tu­vu tām. Tā­pēc ap­zī­mē­ju­mu «nā­ci­ja» sa­tu­ris­ki var iz­vēr­tēt vie­nī­gi ar at­tie­cī­gās tau­tas vie­no­tī­bas mē­ro­gu: nav vie­no­tī­bas – nav nā­ci­jas.

Diem­žēl jā­kon­sta­tē, ka lat­vie­šu na­ci­onā­lā vie­no­tī­ba šo­dien gan dzī­vē, gan tau­tas ap­zi­ņā ir no­piet­ni ap­drau­dē­ta. Ir pā­rāk daudz lat­vie­šu, kam šis na­ci­onā­lais in­stinkts ir gau­žām no­tru­li­nā­jies, bet ap­zi­ņa aiz­mig­lo­ju­sies. It īpa­ši starp tiem, kas ie­rau­ti va­ras, nau­das vai sla­vas ka­ru­se­lī. Šis «pa­nā­ku­mu» skur­bu­lis dau­dziem sa­duļ­ķo­jis ne vien mo­rā­lo, bet arī na­ci­onā­lo ap­zi­ņu. Tur­klāt jā­jau­tā, vai tie maz ir šķi­ra­mi jē­dzie­ni? Pā­rē­jie šīs bries­mas vie­no­tī­bai daudz­maz ap­zi­nās vai vis­maz jūt šos drau­dus. Vi­ņi ir tie, kas šo­dien vis­vai­rāk cieš un vis­ska­ļāk pro­tes­tē. Šis pro­tests pie­aug ar kat­ru ga­du, ar kat­ru jaun­u po­li­tis­ko (vai­ru­mā ga­dī­ju­mos – vē­lē­ša­nu) kam­pa­ņu un kļūst ar­vien mērķ­tie­cī­gāks. Nav no­slē­pums, ka tau­tas vai­rā­kums vēl aiz­vien pa­ļau­jas tie­ši uz po­li­ti­ķu (pat­la­ban pre­cī­zāk teikt – po­li­ti­kā­ņu) go­da­prā­tu. Ie­klau­sās to so­lī­ju­mos, mie­ri­nā­ju­mos, pat kau­ni­nā­ju­mos un pa­mā­cī­bās. Laiks rit. Dzī­ve mai­nās. Bet mai­nās tā pre­tē­ji so­lī­ta­jam, tie­ši uz ne­lā­go pus­i: ze­me, lau­ki strau­ji pa­nīkst, vi­sur krī­tas dzī­ves lī­me­nis, arī pil­sē­tās. Hro­nisks bez­darbs. Ja darbs arī ir, tad sa­mak­sa par to vai­ru­mā ga­dī­ju­mu ne­no­dro­ši­na cil­vē­ka cie­nī­gu dzī­vi. Vi­sur – no mā­jok­ļiem pa­dzī­tie, pus­ba­dā un bai­lēs sa­vu dzī­vi vel­ko­ši pen­si­onā­ri, mā­tes ar bēr­niem, ve­se­lī­bu zau­dē­ju­šie un in­va­lī­di, bez jeb­kā­dām ce­rī­bām vis­maz uz mie­ru, sil­tu gu­ļas­vie­tu un ga­ba­lu mai­zes. Klai­do­ņi, uba­gi, nar­ko­mā­ni, pros­ti­tū­tas, kri­mi­nā­lie – bēr­ni un pie­augu­šie, sie­vie­tes un vī­rie­ši, lat­vie­ši un ne­lat­vie­ši – vi­si no nor­mā­las dzī­ves iz­stum­tie, aiz­lieg­tie cil­vē­ki bez re­ālām tie­sī­bām un so­ci­ālas aiz­sar­dzī­bas. Tā­da ir vie­nu skar­bā pa­tie­sī­ba. Ir arī ot­ri: uz­dzī­vo­tā­ji, glu­ži kā trek­nas un ne­pie­pil­dā­mas mēs­lu mu­šas, – vi­sas šīs «pro­mi­nen­ces», jau sā­kot, var­būt, ar kak­tu tir­go­tā­jiem, re­ke­tie­riem, su­te­ne­riem, ko­rum­pē­tiem pe­di­ņiem un ne­pe­di­ņiem, «val­stis­ki» do­mā­jo­šiem po­li­ti­kā­ņiem un ne­po­li­ti­kā­ņiem, un bei­dzot ar vi­su pa­vei­du lo­cek­ļiem, de­pu­tā­tiem, pre­zi­den­tiem u.tml., kas bie­zā kār­tā ap­sē­du­ši Lat­vi­jas dzī­vo mie­su. Šo di­vu pa­tie­sī­bu ne­cil­vē­cis­kais kontrasts vai­ro na­ci­onā­lo iz­mi­su­mu, vil­ša­nos un arī nai­du. Na­ci­onā­lās vie­no­tī­bas vie­tā vi­sur mēs re­dzam so­ci­ālu ne­mie­ru un ka­ru. Na­ci­onā­lais dis­kom­forts un stress no tā ne­mi­tī­gi pie­aug.

Ti­kai ap­vie­no­jot vi­su na­ci­onā­lo un so­ci­ālo gri­bu, var vēl ce­rēt ap­tu­rēt Lat­vi­jas sa­bru­ku­mu. Mūs glābs po­li­tis­kās un so­ci­ālās vie­no­ša­nās po­li­ti­ka, pro­ti, Lat­vi­jas at­tīs­tī­bas na­ci­onāl­so­ci­āla vir­zī­ba. Bū­sim vie­no­ti jau šo­dien, jo kat­ra svār­stī­ša­nās, kat­ra no­gai­dī­ša­na var būt lik­te­nī­ga mū­su nā­ci­jai. Šā­dā kri­tis­kā brī­dī nav iz­re­dzē­to, tas ir kat­ra lat­vie­ša sirds pie­nā­kums se­vis un Tau­tas priekš­ā. Iz­pil­dī­sim to go­dam!

V. Tu­rins
Avots: http://latvietis.lv/index.cgi?action=7&id=1804

Atslegas vārdi: Latvija441

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (6)

Kaspars B. 6. jūl 2012. 19:58

Inta. To nav niespejami panaakt. Vajadz'iga griba un daudz laika... jasludina si ideja. Ilgi un pacietigi.

Inta D. 4. jūl 2012. 18:19

pretruna - 1. "...ot­ri: uz­dzī­vo­tā­ji, glu­ži kā trek­nas un ne­pie­pil­dā­mas mēs­lu mu­šas..."
2. "...ap­vie­no­jot VISU na­ci­onā­lo un so­ci­ālo gri­bu..."
Nu kur tas redzēts, kad kāds "...sā­kot, var­būt, ar kak­tu tir­go­tā­jiem, re­ke­tie­riem, su­te­ne­riem, ko­rum­pē­tiem pe­di­ņiem un ne­pe­di­ņiem, «val­stis­ki» do­mā­jo­šiem po­li­ti­kā­ņiem un ne­po­li­ti­kā­ņiem, un bei­dzot ar vi­su pa­vei­du lo­cek­ļiem, de­pu­tā­tiem, pre­zi­den­tiem u.tml.,..." atteiksies no labumiem!!! Ja jau viņi ir tādi, tad tas vien jau parāda, ka viņiem nospļauties vai Latvija sabruks - drīzāk izdevīgi pārdos!

Kaspars B. 6. jūn 2012. 18:35

Tad jau nekas nemainīsies...

Dzēsts profils 5. jūn 2012. 20:33

Nedomāju,ka būtu kultivējams nacionālisms. Un nacionālā vienotība ir māns mūsu sabiedrībai. Latvietim šīs jomas kašķis jau asinīs-vēl no slātaviešu un čangaliešu laikiem. Kā ir bijis,tā ir.

Kaspars B. 5. jūn 2012. 20:08

jautrītei.
Sākumā saprast to pašiem. Tad sludināt to paziņu likam. un kad tas būs pietiekoši plaši zināms, tad risinājums radīsies pats no sevis. ja domā tādu darbību, kā "aiziešu un parakstīšos"  vai " nobalšošu par tiem" vai " iestāšos partijā" vai vēl kādu līdzīgu - bezcerīgi. Tas nav tas ceļš...

jautrite b. 5. jūn 2012. 12:56

un ko konkrēti piedāvā darīt?Pagaidām cilvēkus bez vai ar zemiem ienākumiem atrunāt no pārcelšanās dzīvot citur būs pagrūti.

Autorizācija

Ienākt