SAB interese par «Latvietis Latvijā»

16. dec 2010. 16:02

       Lielu interesi par laikrakstu «Latvietis Latvijā» rāda publicētās lasītāju vēstules. Šī interese patiešām ir plaša. Par to liecina arī šāds gadījums.
       Pie manis bija ieradies kāds cienījams kungs no Satversmes aizsardzības biroja un jautāja, vai es esot laikraksta «Latvietis Latvijā» redakcijā. Protams, mana atbilde bija pozitīva. Ko es redakcijā darot, tāds bija nākamais jautājums. Esmu valodnieks, un manas rūpes ir par to, lai valoda rakstos būtu pēc iespējas nevainojama. Vai es piedaloties redakcijas sanāksmēs. Līdz šim neesmu piedalījies. Rakstus man atnes godājamais L. Inkina kungs un pēc izlabošanas atnāk tiem pakaļ. Kā es esot iepazinies ar Inkina kungu. Mani raidījumi par latviešu valodu radiofonā skan jau deviņus gadus. Jau agrāk Inkina kungs tos, liekas, bija pamanījis un aicināja radioraidījumu tekstus par latviešu valodu publicēt arī laikrakstos «Pavalstnieks», vēlāk – «Tēvzemei un Brīvībai». Šie laikraksti vairs neiznāk, un manas publicēšanas iespējas ir visai šauras. Inkina kungs piedāvāja publicēties laikrakstā «Latvietis Latvijā», bet lūdza arī palīdzēt kopt paša laikraksta valodu. Es piekritu.
       Kādus redakcijas darbiniekus es vēl pazīstot. Pazīstu R. Pussara kungu, kas bija redakcijā, un K. Zuikas kungu. Ar viņiem man iznācis agrāk sadarboties dažādu valodas un filoloģijas jautājumu kārtošanā.
       Bet vai L. Gedroviča kungu es nepazīstot. Nē. Ar viņu man nav bijis darīšanu.
       Lūk, arī šāda interese ir par laikrakstu «Latvietis Latvijā», kurā man ir iespēja paust domas par latviešu valodu.

Jānis Kušķis
Avots: http://home.parks.lv/leonards/latvietis/18_augusts/lapa3.htm

Jānis Kušķis ir aktīvs cīnītājs par, tā sauktās Endzelīna pareizrakstības atjaunošanu. Laikam jau Endzelīna pareizrakstība tiešām ir polītiski bīstama...

Turpinājumā citāts no Jāņa Kušķa grāmatas:  
Laikraksta „Diena” 2002. gada 28. marta numurā bija publicēts raksts <<Mudina atjaunot Endzelīna rakstību>> ar apakšvirsrakstu <<Valsts valodas centra eksperti uzskata, ka alfabēta maiņa ir lingvistiski nepamatota un <<polītiski bīstama>> >>. Ja šai rakstā teiktais tiešām atbilst Valsts valodas centra ekspertu uzskatiem unja rakstā nav kļūdu, tad jāsaka Endzelīna vārdiem citā līdzīgā gadījumā, ka šai Valsts valodas centra ekspertu komisijā ir salasījušies gandrīz vai vieni vienīgi stulbeņi. Proti, viņi piedēvē Endzelīnam, viņa kopā ar Mīlenbachu veidotajai rakstībai tādas lietas, kādu tur nemaz nav, bet pēc tam paši nobalso, ka tas neesot vajadzīgs un esot pat polītiski bīstams.

Grāmata: http://latvietis.lv/index.cgi?action=31&id=2750

Atslegas vārdi: valoda20

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (1)

Vasilijs P. 16. dec 2010. 16:06

Varu pateikt prieksa-nosargat Jurmalas informacijas sistemu-jo parejiem regioniem nepietika esosie lidzekli sistemas izveidei...

Autorizācija

Ienākt