Patiesības baits

21. sep 2009. 11:29

  Laiks kā parasti bez apstājas rit uz priekšu. Lēnām sagremo veco, veido kaut ko jaunu vietā. Senajiem grieķiem pat esot bijis atsevišķs dievs - Kronos (vai Hronos, kā nu kurš to interpretē). Šis dievs bijis viens no briesmīgākajiem - tas apēdis paša radītos bērnus ...
  Mūsu ikdiena arī mainās - Kronos apēd ne tikai cilvēkus un priekšmetus. Tas apēd arī tradīcijas un dzīvesveidu. Šodien atskatoties atpakaļ uz laiku kad papīrs bija dārgāks un grāmatas neizgatavoja vienkārši pamērcējot līmē lapiņu kaudzīti nākas atcerēties ka grāmatas tapšanā piedalījās vesela cilvēku brigāde, kura bieži vien ļoti rūpīgi pārbaudīja vai grāmatas tekstā nav kļūdu, pārskatīja faktu patiesumu. Šodien ... Nu laikam nav vērts īpaši paskaidrot kā kritusies drukātās informācijas kvalitāte... Ar to mēs visi esam saskārušies.
  Kāpēc tā ir noticis? Kāpēc Kronos ir uzbrucis patiesībai? Ikdienā ienāk arvien vairāk puspatiesību un klaju melu - reklāmas nozare vien producē ik dienas melu kaudzes. Atcerēsimies kaut vai veļas pulverus - katrs no tiem ir vislabākais, labāks par citiem. Ibumetin reklāma ... pēc kuras vienai daļai ibumetin cienītāju jau vajadzīga mediķu palīdzība - nieres atsakās strādāt draudot ar kapsētu. Par politiķiem vispār skumji runāt - nāk prātā dziesmiņas vārdi "... kā pa miglu, miglu visa mana dzīve iet ..."
  Vai varbūt te nav vainīgs Kronos? Varbūt mums pašiem patīk šie regulārie iemuldējumi? Nu kaut vai tāpēc ka tie taču ir tik skaisti. Mēs pat bērniem mācām, ka televizorā ir viens, dzīvē kas cits. Tā arī dzīvojam 50/50 ar greizo spoguļu karaļvalsti. Laikam tā ir ērti.
  Man tā nav ērti. Konkrēti man nepatīk, ka patiesību parasti ir grūti izrakt no atkritumu kaudzes. Mans uzskats ir ka pret klaju tumsonības sludināšanu ir jācīnās. No vienas puses laiks mums ir iedevis rokās fantastiskus līdzekļus - ja būtu iespēja pastāstīt iepriekšējo gadu simteņu cilvēkiem, ka mēs varam viens otram nosūtīt vēstuli pat 5000 verstu attālumā dažu sekunžu laikā viņi iespējams negribētu mums pat ticēt, vai teiksim kā mēs varam uzrakstīt savas domas tā ka tās var izlasīt jebkurš cilvēks pasaulē droši vien arī liktos diezgan neticami aizgājušo laiku paaudzēm. No otras puses kā mēs šīs iespējas izmantojam? E-mails kļuvis par spama cīņas laiku ... Raksti weblappusēs diezgan bieži satur nepārbaudītu informāciju, vai pat klaji muld...
  Faktiski mēs izniekojam lieliskus resursus. No mana viedokļa pret šādu rīcību ir jācīnās. Un visvienkāršākais cīņas veids ir runāt patiesību. Tieši tikpat vienkārši, kā uz cigarešu paciņas izvietot brīdinājumu, par smēķēšanas kaitīgumu, tāpat arī meliem likt pretī savu viedokli. Patiesības baitu. Pret melu megabaitiem.

Atslegas vārdi: meli6, publikācijas0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (24)

Andris M. 22. sep 2009. 15:42

  Nu patiesību sakot var jau pirms kaut ko sludināt faktu materiālu arī pārbaudīt
:)
Man piemēram piemīt slikta īpašība - vienmēr uzmanīgi ieklausīties tajā ko man stāsta (pat ja gvelž pilnīgas muļķības), tad padomāt vai kāds patiess grauds tomēr tajā lietā nava aizķēries (reizēm gadās) un pēcāk vēl salīdzināt ar informāciju no citiem avotiem par šo pašu tematu.
  Kas traucē tirdzniecības aģentam savu faktu materiālu pārdomāt? Man liekas, ka viņa teiktajam nekur "nevarēs piesieties" tad arī viņa precei būs lielāka uzticība. Vai es kļūdos?

TheCad T. 22. sep 2009. 12:18

Bet Andri, tu takš pats saproti, ka tam tirdzniecības aģentam, nav ne mazākās nojausmas par tām putekļu ērcītēm, ne viņam mikroskops, ne viņam mikrobiologa izglītība, tad tev drīzāk jāsūdz tiesā putekļsūcēju ražotājfirma/

Andris M. 22. sep 2009. 10:17

  Nu re - visa dzīve pilna ar līkiem tekstiem, ko tirgotāji bīda ausīs pie katras iespējas - vai tas nav viens nopietns iemesls viņu idiotiskajiem "argumentiem" likt pretī savu, dzīves pārbaudītu viedokli? Pie kam ne tikai šajā lappusītē, bet katrā vietā kur tiek klaji melots. Patiesības baitu. Pret melu megabaitu.
  Tagad darba kolēģei drīzumā prezentēs zvērīgus putekļusūcējus. Tā kā prezentācijā ir paredzēta arī daļa par putekļu ērcēm, tad es jau atnesu uz darbu mikroskopu. Tā kā pēc stāstīšanas par briesmīgo ļaunumu, ko mums nodara putekļu ērces putekļusūcējs tiek piedāvāts kā vienīgā alternatīva par visai zvērīgu cenu, tad es atļāvos arī šajā procesā iejaukties. Ziniet, tad iespējams skanēs dīvaini, bet kad prezentācija beigusies un tirdzniecības aģents ar lepnumu demonstrē uz skaistām filtrpapīra plāksnītēm savāktos putekļus es izvelku mikroskopu un lūdzu parādīt man vismaz vienu putekļu ērcīti, no kuras esmu atbrīvots ... Un ... nevienu putekļu ērci neviens nekad vēl nav varējis parādīt.
  Mans viedoklis ir, ka šīs te "putekļu ērces" ir tipisks reklāmas produkts. Zinātniskajā literatūrā tās nav minētas, toties iemuldēšana uz to bāzes gan ir plaši praktizēta.

Dzēsts profils 21. sep 2009. 23:55

Tas par komentāriem vairāk :) Sevišķi par to stāstiņu par tantiņu un kompjūtervīrusiem..

Dzēsts profils 21. sep 2009. 19:05

pie tam ne tikai tirgū. nesen vēl rd elektronikas veikalā čalis centās pārliecināt, ka manis noskatītais mūzikas centrs viņam arī esot mājās. un kāda skaņa..kāda kvalitāte..tādus tekstus nopietnā sejā bīdīja. man bij jāsaprot, ka nekas labāks vēl nav izgudrots un man noteikti jāpērk, kamēr vēl ir. gandrīz vai sasmējos.

TheCad T. 21. sep 2009. 18:08

Laiku atpakalj kaadaa zhurnaalaa lasiiju rakstu- interviju ar kaadu no Lv tirgotaaju grandiem, taa ideja- doma, paarfraazeejot, bija aptuveni shaada "var pat no miskastes izvilkt kurpi un to paardot, daargaak nekaa taadu pashu jaunu", skumji gan, bet kaa gribeetos lai es taa vareetu/

TheCad T. 21. sep 2009. 18:08

Laiku atpakalj kaadaa zhurnaalaa lasiiju rakstu- interviju ar kaadu no Lv tirgotaaju grandiem, taa ideja- doma, paarfraazeejot, bija aptuveni shaada "var pat no miskastes izvilkt kurpi un to paardot, daargaak nekaa taadu pashu jaunu", skumji gan, bet kaa gribeetos lai es taa vareetu/

TheCad T. 21. sep 2009. 18:03

Hmm, izklausaas interesanti, dereetu pat kaadreiz aiziet uz centraaltirgu apskatiities/

Dzēsts profils 21. sep 2009. 17:55

"apavi viegli stiepjas uz jebkuru kāju" - par šito nāk smiekli.
nu cilvēki kļuvuši naivi .
pastaigā tirgū un sapratīsi, ka stiepjas viss, sākot no apakšveļas līdz gumijniekiem. visām pārdevējām mājās ir tieši tādi paši apģērbi kā skatlogā. viņu draudzenes ēd no tiem pašiem šķīvjiem, ko jūs redzat savā acu priekšā. tur tak humōrs gatavais:D

Andris M. 21. sep 2009. 17:53

  Man grūti pateikt vai ir daudz pircēju, kuri notic ka apavi stiepjas, bet katrā piektajā tirgotavā centrāltirgū obligāti šī doma tiks izklāstīta ar lielu sajūsmu ... Man jau iet garām tādas idejas, bet ja šitādas muļķības gvelž laikam tomēr ir cilvēki kas notic. Un tas jau ir skumjš fakts.

Andris M. 21. sep 2009. 17:50

:-D

Dzēsts profils 21. sep 2009. 17:46

sarunājas divas grāmatvedes.
-klau, iedod savu kalkulatoru, mans nepareizi rāda.
-ko tad tu gribēji zināt?
-cik ir 2x2=
-mans rāda 4.
- tad tavs arī sabojājies. man bilansē jābūt būt 5.

TheCad T. 21. sep 2009. 17:40

Nu ja ir taads pirceejs, kuram var ieskaidrot "apavi viegli stiepjas uz jebkuru kāju", tad visu cienju andelmanim, kaut gan vinjam labaak buutu darboties nekustamaa iipashuma laucinjaa, bet pirceejam manupraat buutu vajadziiga cita veida paliidziiba, kaut gan, neticaas ka kas taads buutu iespeejams postpadomijas valstiis/

Andris M. 21. sep 2009. 17:39

  Patiesībā idiotismam uz šīs pasaules nav gala. Reizēm sirds apskrienas ar kādu bezkaunību tiek melots. Te bija labs gadījums - vienai tantiņai pensionārei kompiņu uzdāvināja. Vecu, ne pārāk labu. Bet pašu galveno funkciju tas kompiņš veica - tante vienreiz bija viesos paspēlējusi bumbiņas, nu spēlīti tādu pavisam vienkāršu. Tagad, kad viņai uzdāvināja šito kārbu, viņa bija ļoti priecīga. Tam kompiņam tik vien funkcijas bija, kā bumbiņas un pāris kāršu spēlītes rādīt. Viss.
  Bet jau pēc mēneša kompiņa tantei vairs nebija. Kāpēc? Bija atnācis mazdēls. Pastāstīja ka esot "tādi kompjūteru vīrusi". Šitais teksts protams pilnīga taisnība vai ne? Ir kompjūteru vīrusi. Toties nākošais teksts bijis pavisam ģeniāls - "nu tas vīrus ja pāriet no kompiņa uz cilvēku var šausmīgi saslimt!" ... Tantei slimot negribējās. Prasīja ko darīt. Mazdēls to "Ļaunuma perēkli" aizvāca. Kā vēlāk izrādījās pārdeva, lai pielasītu dozai.
  Nu šodien tante jau zina ka nekādi datorvīrusi uz cilvēkiem nepāriet, ka muļķības tas viss ir, bet ja neviens viņai to nebūtu pastāstījis?

Andris M. 21. sep 2009. 17:30

  Iespējams, ka divus apavu pārus viena vietā uzreiz nevarēs nopārdot, bet pievienojot vēl pāris tikpat idiotiskus argumentus, piemēram "apavi viegli stiepjas uz jebkuru kāju" var gadīties nopirkt apavus par mazu, lai pēc nedēlās jau citam tirgotājam iekristu naudiņa par apavu pāri, kuros var pastaigāt vairāk kā 10 soļus ...
:)

TheCad T. 21. sep 2009. 17:21

Aizdomaajos, kaa taa saucamie "marketinga speciālisti" var man noandeleet viena apavu paara vietaa divus apavu paarus, ar taa saucamaas tevis nosauktaas "neatbilstošo apavu izmēru" metodes paliidziibu, jeb ar kaadas citas metodes paiidziibu/

Andris M. 21. sep 2009. 17:08

  Skumjš fakts - Latvijā maldināšana tiek kontrolēta tikai tajos retajos gadījumos, kad viena firma iebrauc otras firmas darbības lauciņā - tad rodas sūdzības tiesā un notiek reāla nepatiesības aizvākšana.
  Pret pārējo cīnās parastie cilvēki - stāstot saviem draugiem un paziņām ka "tas nestrādā" utt.

Andris M. 21. sep 2009. 17:04

  Kam vispār domāti apavu izmēri? Manuprāt klientu un tirgotāju ērtībai - lai nebūtu jāpārmēra visi pēc kārtas, bet varētu uzreiz atrast sava izmēra apavus. Tam pamatā vajadzētu saīsināt iepirkšanās procesu, atslogot gan pircēju, gan tirgotāju. Vai šis mans domu gājiens būtu kļūdains?
  Nē, es bieži vien neeju pie cita tirgotāja, vienkārši pamēģinu, līdz atrodu īstos apavus. Bet viņu argumenti "eto tureckij razmer" man liekas tādi padumji.
  Saki - sīkumi tie ir? Nav vērts pievērst uzmanību? Varbūt. Tomēr es domāju, ka tieši ar šādu mazu "ikdienas mānīšanos" sākas daudz lielākas problēmas - cilvēki iegaumē, ka vairs nav jāatbild ne par saviem vārdiem, ne par saviem darbiem. Zini kā saucas šie neatbilstošie apavu izmēri marketinga speciālistu valodā? Tie saucas "marketinga triks apgrozījuma palielināšanai". Tātad tiešs uzbrukums patērētāja makam.

TheCad T. 21. sep 2009. 17:01

Bet cik lielu dalju pasaules iedziivotaaju interesee piemeeram intelektuaalo molekulu probleemas, reklaamas vairaak vai mazaak ir preces paardoshana, var jau buut ka tur tiek izmantota arii taa sauktaa melnaa retorika, bet kas zin, neesmu tik ljoti tur iedziljinaajies, bet ir likumi, instituucijas, kuras sho taa saukto reklaamas padariishanu kontrolee/

TheCad T. 21. sep 2009. 16:52

Nu turku kurpes izmeeri, nez vai tas ir tik buutiski,
tas taapataas, kaa bija nesen savieniibaa ar tiem deriigajiem gurkju izmeeriem/
Tu jau taapataas pirksi kurpi, vieniigi varbuut pie cita andelmanja,
bet tad luuk, shajaa gadiijumaa,
taa ir savstarpeejaas saskarsmes probleeme, ne kas cits/  

Autorizācija

Ienākt