Arī koškas izdzied augšējo un apakšējo do .

29. nov 2020. 15:28



Doktora Dūlitla spēja sarunāties ar dzīvniekiem ir literāra fantāzija, tomēr, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, ir sperts neliels solis uz priekšu, lai saprastu kaķu valodu.

Inženieris Havjērs Sančess, kurš piedalījies kompānijas "Amazon" digitālā balss asistenta "Aleksa" izstrādē, radījis viedtelefonu lietotni "MeowTalk" – ņau, ņau sarunu.

Tā jau pieejama bez maksas "Google Play Store" un "App Store".
Programma pašlaik aprobežojas ar 13 kaķu frāzēm, tostarp “Pabaro mani”, “Esmu dusmīgs/a”, “Liec man mieru”. Tiesa, lietotne nevar uzreiz pārtulkot kura katra murrātāja pausto, jo kaķiem nemaz nav vienas universālas, visiem saprotamas valodas. Katra skaņa ir unikāla, katram kaķim ir savi ņaudieni.

"MeowTalk" nav kopējas datu bāzes, lietotne ieraksta konkrēta kaķa skaņas, un mākslīgais intelekts cenšas izprast to nozīmi. Lielu ieguldījumu var dot saimnieks, kurš labāk pazīst sava mīluļa uzvedību un vēlmes.  Sančess cer nākotnē izveidot viedo kaklasiksnu kaķiem, kas uzreiz spēs ņaudienus pārtulkot cilvēku valodā.

Lietotāju pieredze ir dažāda. “90% gadījumu es saņēmu tulkojumu Esmu iemīlējusies,” pieredzē dalās viens no viņiem. “Man ir ļoti patīkami domāt, ka mani kaķi tik ļoti mani mīl, bet reiz bija gadījums, kad viņi dusmīgi šņāca, un pat tad lietotne bija pārliecināta, ka viņi izrāda mīlestību.”

Cits lietotājs uzskata: “Ja pret to neizturas pārāk nopietni, tā ir jauka lietotne. Kas zina, varbūt ar laiku tā tiešām iemācīsies atšifrēt mana kaķa ņaudēšanu jebkurā situācijā.”

Britu labdarības organizācijas "The Animals Charity" kaķu uzvedības eksperte Džuljeta Džonsa intervijā BBC norāda, ka lielākoties kaķi mēģina uzrunāt cilvēkus, tomēr šāda lietotne var lieki sajaukt saimniekam prātu, nepareizi iztulkojot dzīvnieka vēstījumu.

“Tas var kaitēt kaķim, saimniekam un viņu attiecībām – piemēram, ja kaķis murrā, tas ne vienmēr nozīmē, ka viņš ir laimīgs un mierīgs. Kaķa murrāšana var piesaistīt uzmanību vai liecināt par diskomfortu. Pašreizējā veidā lietotni var izmantot tikai izklaidei,” teic Džonsa.

Atslegas vārdi: tulkotājs un kaķu mjau2

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (2)

Guna a. 29. nov 2020. 21:39

Taču , ja pa nopietno , mīlošām dvēselēm /arī kaķim un cilvēkam!/ nekādi tulki un starpnieki naff vajadzīgi - galīgi garām tas !
Kaķīša it kā vienkāršā ,,valodiņa,, ir tik niansēta !
mīlošs saimnieks vienmēr sapratīs un akceptēs - sava mīluļa teikto ...

Guna a. 29. nov 2020. 21:32
Autorizācija

Ienākt