Pārdomām..

22. nov 2014. 12:43

Sers Frānsiss Galtons (viens no izcilākajiem pasaules psihologiem) veica savdabīgu eksperimentu. Pirms doties ikdienas pastaigā pa Londonas ielām, viņš sev iestāstīja: „Esmu pretīgs cilvēks, kuru Anglijā visi ienīst!”

Viņš, līdzīgi pašhipnozei, dažas minūtes koncentrējās uz šo apgalvojumu un pēc tam kā parasti devās pastaigā. Kaut gan tas „kā parasti”, tikai izlikās. Īstenībā notika sekojošais. Uz katra soļa Frensis juta uz sevi vērstus nicinājuma un riebuma pilnus garāmgājēju skatienus. Daudzi novērsās no viņa un vairākas reizes viņam tika adresēta rupja lamāšanās. Ostā, kad Galtons gāja garām, viens no krāvējiem ar elkoni tā pagrūda zinātnieku, ka viņš iekrita dubļos. Likās, ka naidīgo attieksmi ir pārņēmuši pat dzīvnieki. Kad viņš gāja garām ratos iejūgtam zirgam, tas iespēra viņam pa gurnu tā, ka viņš atkal nokrita uz zemes. Galtons centās izsaukt līdzjūtību aculieciniekos, bet bija ļoti izbrīnīts , dzirdot, ka cilvēki metās aizstāvēt dzīvnieku.

Galtons steidzās mājās, negaidot, kad viņa domu eksperiments nonāks līdz vēl briesmīgākām sekām.

Tas arī ir viss stāsts par pastaigu, no kuras var izdarīt vismaz divus svarīgus secinājumus:

1. Cilvēks ir tas, ko viņš par sevi domā.
2. Apkārtējiem nav obligāti paziņot par savu pašvērtējumu un dvēseles stāvokli. Viņi to tāpat sajutīs.


Īstenībā cilvēki jūt cilvēka attieksmi pašam pret sevi: viņi sajūsminās par tiem, kuri sevi augstu vērtē un ienīst tos, kuri sevi nemīl. Tātad, ja mūs kaut kas neapmierina mūsu pasaules uztverē un uzvedībā, citu cilvēku attieksmē pret mums, mums vajag „kaut ko” izmainīt sevī.

Bet sers Frānsiss Galtons apsolījās vairs nekad sevi nenoskaņot uz negatīvo, bet savu eksperimentu izmantoja zinātniskajos darbos, kuros pētīja negatīvo apgalvojumu ietekmi uz cilvēku pašvērtējumu.  /no neta/

Cilvēk , padomā , par ko domā !    

Atslegas vārdi: ko domā0, tu esi tas0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (6)

Vasilijs P. 25. nov 2014. 10:21

Tadel Agris ar Vanjku kopa dzerot runajusi-ir nu gan tas prieksnieks mudaks-nevar uzlikt gumiju-nu ja nevar-tad lai XXX,ko var darit-nekadu seru nepalidzes.

Dzēsts profils 22. nov 2014. 23:01

Snobs ...zirgrs to sajua. ka sadomaajies un iespeera-lai atchoknaas.

Dzēsts profils 22. nov 2014. 21:32

Vienai daļai secinājumu piekrītu, bet otrai - nepiekrītu.

max m. 22. nov 2014. 13:44

Interesanti..tur kaut kas tomér ira

Ritma R. 22. nov 2014. 13:01

Elitā , tas ir reāli veikts zinātnieka eksperiments , par kuru vērts aizdomāties !

Elitá K. 22. nov 2014. 12:57

Tev Ritma,ká vienmér-saturígs Blogs    un atgádina káda Klasikja teikto-,,Més esam tie-par kuriem sevi uzskatám"......es vél no sevis piebildíshu-taisníba! Varbút pilníbá nespéjam  t á d i  bút,bet tas jau atkarígs vnk no apstákljiem.....

Autorizācija

Ienākt