mūsu mazie draugi...

18. feb 2012. 12:53

Vērojot daudzveidīgo un interesanto dzīvnieku pasauli rodas tik daudz kāpēc, ka reizēm gribas: "Kaut tie dzīvnieki prastu runāt!" Viņi jau ar mums runā - tikai mums jāiemācās saprast žestu valoda, kurā ar mums komunicē mūsu mazie draugi.



Kāpēc kaķim ir deviņas dzīvības?

Kaķim ir pārsteidzoša spēja palikt dzīvam pēc kritiena no liela augstuma, jo gaisā šis dzīvnieks apgriežas un nokrīt uz kājām. Turklāt tam ir viegls, elastīgs skelets. Tāpēc mēdz sacīt, ka kaķim ir vairākas dzīvības. Bet kāpēc tieši deviņas?
Droši vien tādēļ, ka kopš seniem laikiem šo skaitli uzskatīja par maģisku un tādu, kas nes laimi.
"Deviņi" ir maģisks skaitlis daudzās reliģijās. Piemēram, kristietībā "deviņi" simbolizē svētās trīsvienības ideju. Kad deviņas kaķa dzīvības zudušas, tad zudusi arī šī dzīvnieka veiksme.
Kaķu dzīvības sīkstumu nereti izskaidro ar seno ēģiptiešu dievietes Bastetas nemirstību. Šīs prieka un līksmības dievietes svētais dzīvnieks bija kaķis, tāpēc to mēdza attēlot kā sievieti ar kaķa galvu.
Ēģiptieši pirmie sāka kaķi turēt kā mājdzīvnieku. Mirušos kaķus mēdza mumificēt, kaķa nogalināšana bija smags un sodāms pārkāpums. Ēģiptieši ticēja, ka dieviete Basteta kaķa izskatā dzīvo mūžīgi.

"Ilustrētā Pasaules Vēsture", 10-2008, 17.lpp.

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (14)

Dzēsts profils 19. mar 2012. 09:10

Mīļi dzīvnieciņi...   

uz V. 19. feb 2012. 07:45

....   Esi rūpīga progresīvo līdzekļu ieviešanas piekritēja? ;) Izglītot daudzpusīgi pat kaķus nav par sliktu...   Arī sava veida sabiedrības daļa ... ;)

Ineta L. 19. feb 2012. 07:36

vnk Vilnis 07:28
Kaķumētru neesmu piedāvājusi, bet par anti=stress tablešu iepakojumu  )dabīgas sasmalcinatas zālītes) izrādīja pastirprinātu interesi!
Lasīju, ka kaķi var iemācīties līdz 150 vārdiem- saprast. Manējie kādus 10 zina.. laikam par maz ar viņiem runājos.

uz V. 19. feb 2012. 07:28

...kā piemēram, ko kaķiem nozīmē bolderjāņi ar to ietilppstošo sastāvdaļu kā...;
Kāpēc kaķumētra pievilina kaķus?
Par kaķumētru sauc piparmētrai līdzīgu panātru dzimtas ēterisko eļļu augu. Tās nosaukums radies tāpēc, ka bieži vien, saožot tās smaržu, mājas kaķi sāk dīvaini uzvesties.
Dažādus kaķus tā ietekmē atšķirīgi, bet visbiežāk kaķis nonāk eiforijā. Viņš murrā un siekalojas, bieži ošņājot, laizot vai ēdot augu. Iespējams, kaķis apvelsies un berzēsies gar to. Tas parasti ilgst dažas minūtes. Kad kaķis ir nomierinājies, viņš aiziet, bet pēc pāris stundām atkal atgriežas. Ir zināms, ka šis augs pievilina kaķi, tiklīdz viņš saož tā smaržu, lai gan kaķēni un veci kaķi bieži vien ir pilnīgi vienaldzīgi. Tāpat uzskata, ka kaķumētra pievilina arī lielos kaķu sugas pārstāvjus, piemēram, lauvas, leopardus un tīģerus.
Nav īsti zināms, kāpēc tikai un vienīgi kaķi reaģē šādā neparastā veidā. Tomēr ir zināms, ka kaķumētra satur ķīmisku savienojumu - nepetalaktonu, kas nelielā daudzumā atrodams auga lapās. Uzskata, ka šī viela stimulē kaķa ožu un paātrina sirdsdarbību. Runā, ka kaķumētra uz kaķi iedarbojas tāpat kā narkotiskās vielas, tāpēc tā var izraisīt halucinācijas. Citi uzskata, ka nepetalaktons ir afordīzijs, kas kaķus stimulē seksuāli. Patiesībā nepetalaktona ķīmiskais sastāvs ir līdzīgs kaķenes urīnam. Tas arī ir iemesls, kāpēc dažas kaķumētras šķirnes smaržo pēc kaķa urīna un kāpēc kastrētos runčus parasti kaķumētra nesaista.
Pētījumi arī rosina domāt - lai gan reakciju uz kaķumētru kaķi pārmanto, tā tomēr ir nekaitīga.
  

uz V. 19. feb 2012. 07:14

...ko vēl interesantu zini no kaķu pasaules?... Man tajā ziņā ir liela informatīvā krātuve ...

Ineta L. 19. feb 2012. 07:09

vnk Vilnis 06:45
Par Bondu.. nu trenējas, trenējas, visas durvis jau iemacījušās atvērt, staigā, kur pašam patīk Saglabā sportisko formu- regulāri trenējas uz velotrenažiera.. un , kur tik var uzkāpt..

uz V. 19. feb 2012. 06:45

ka tik nav bonda, Džemsa Bonda attālie radinieki... ;) No sērijas prot maskēties un labi slēpties... :))

Ineta L. 19. feb 2012. 06:35

vnk Vilnis vakar 23:26
Jap, Bella un Mia ir 1,5 gadus vecas kaķenītes- māsiņas. Braucu pakaļ vienam, bet tika 2- kā veikala reklamā "ņem vienu, otrs par brīvu!"... Reti kuram viesim viņas izdodas ieraudzīt, jo man nezināmu iemeslu dēļ baidās no svešiniekiem un paslēpjas.

uz V. 18. feb 2012. 23:29

Andi,  kaķīši man patīk it īpaši kad guļ ar zobiiņiem pret sienu...;)

uz V. 18. feb 2012. 23:26

Inta, man tavi Bella un Mia īpaši iepatikās.... vai tie ir tavi mājdzīvnieki?...

Ineta L. 18. feb 2012. 17:35



Iepazīstieties, no kreisās: Bella un Mia un viņu brīnisķīgais "medījums"...

Dzēsts profils 18. feb 2012. 15:09

Tāpēc ,ka kaķi ar visu tiek galā. Palasi K.Skalbes ,,Kaķīša dzirnavas,,. Un var būt tā mēs aizbildinām savu slikto izturēšanos pret kaķiem.

uz V. 18. feb 2012. 13:12

...parunāsim par dzīvniekiem...   

max m. 18. feb 2012. 13:00

Kashkejam arii bija vairàkas dziiviibas,pile,ola,un svece

Autorizācija

Ienākt