dārgakmeņu gūstā..

19. nov 2009. 14:59

Dārgakmeņi vienmēr ir pārsteiguši cilvēku. Tūkstošiem gadu cilvēki tos nēsāja kā amuletus, lai aizsargātos no slimībām un ļaunajiem gariem. Uzskatīja, ka ar dažu pusdārgakmeņu palīdzību to īpašnieks var paredzēt nākotni. Citi akmeņi it kā ļāva noteikt, vai aizdomās turētais ir vainīgs vai ne.
Vēlāk kļuva skaidrs, ka daži akmeņi ir izturīgāki un ar garāku mūžu nekā citi. Kļuva skaidrs arī tas, ka dārgakmeņi ir vērtējami ne tikai pēc to krāsas, spīduma vai unikalitātes, bet arī pēc izturības. Piemēram, šodien dimantus uzskata par visdārgākajiem akmeņiem, jo vēl bez to skaistuma tiem piemīt arī augstāka izturība nekā citiem dārgakmeņiem.
Arī visus pusdārgakmeņus parasti pieskaita dārgakmeņiem. Patiesībā pie dārgakmeņiem var pieskaitīt tikai četrus dārgākos akmeņus: dimantu, rubīnu, smaragdu un safīru. Citi pieder pie pusdārgakmeņiem, un tie ir opāls, ametists, topāzs. Daudzi no dārgakmeņiem un pusdārgakmeņiem ir cieši saistīti.
Dimants ir dārgākais no dārgakmeņiem un pēc uzbūves visvienkāršākais – tas sastāv no viena ķīmiskā elementa – tīra oglekļa. Rubīni un safīri pieder pie „korundiem”. Rubīni ir karmīnsarkani tāpēc, ka korundā ir nedaudz dzelzs. Bet dažādu oksīdu klātbūtne dod safīram dažādus zilā un gaišzilā toņus.
Vairums pusdārgakmeņu ir dažādi „silikātu” savienojumi. Topāzs un turmalīns pieder silikātu grupai, tāpat kā granāti un žadeīti. Daži lētāki pusdārgakmeņi pieder pie kvarca grupas, kas sastāv no tīra silikāta. Pie tiem pieder ametists. Opāls ir silikāts, kas satur 5-10% ūdens. Starp citu, uzskata, ka opāls ir viens no tiem dārgakmeņiem, kas nes nelaimi saviem īpašniekiem.

Rubīns - Indijā to uzskata par akmeņu karali. Rubīnu parasti saista ar karaliskumu, dedzību un varu. Birmā uzskata, ka rubīns var padarīt cilvēku neievainojamu. Rubīna rotas sargājot no nelaimes un slimībām.
Smaragds – Leģenda vēsta, ka smaragdus atrodot grifu ligzdās. Uzskata, ka smaragdi uzlabo atmiņu, asina prātu un, palikti zem mēles, palīdz ielūkoties nākotnē. Tos lietoja acu slimību, dizentērijas, lepras un epilepsijas ārstēšanā. Zaļās krāsas dēļ tie ir auglības un lietus simbols.
Dimants - saistās ar neuzpērkamību un neuzvaramību. Caurspīdīguma un dzidruma dēļ uzskatīts par pastāvīguma un patiesuma simbolu.
Safīrs tiek saukts par “likteņa akmeni”. Tas vairo prāta skaidrību un izpratni. Tas var piesaistīt finansiālu veiksmi. Safīrs simbolizē uzticību, mīlestību, draudzību, stimulē iztēles darbību, pazemina nervozitāti, nomierina prātu.

Atslegas vārdi: akmeņu atspulgs0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (9)

inny .. 20. nov 2009. 10:33

lūdzu, lūdzu, Gunti!!
citreiz tiešām labi pameklēt interesantus rakstus... ko tikai nevar atrast internetā!!

Guntis S. 19. nov 2009. 19:01

paldies par rakstu, mans paziņa mīl nēsāt dimanta gredzenu, pats ir stiprs cilvēks

Anita A. 19. nov 2009. 16:45

Sievietes labākais draugs, ir spilvens

Heino V. 19. nov 2009. 16:12

tāpēc ka Dievs radīja cilvēku un pēc tam viņam palīgu sievieti, tāpēc sieviete nav cilvēks un tāpēc lepojaties ar to ke neesat līdzīgas cilvēkiem, kas apčurā poda malas , vai pat kāpj ar kājām uz tās, kas izmētā savas netīrās zeķes kur pagadās, ļoti bieži krāc un atraugājas, skatās futeni vai hoķi , kuri vienmer domā ka viņiem ir taisnība.

olegs v. 19. nov 2009. 15:29

Nu tā jau gluži nav. Nav gan

inny .. 19. nov 2009. 15:16

kāpēc visi cenšas apgalvot, ka sieviete nav cilvēks??

olegs v. 19. nov 2009. 15:13

Suns ir cilvēka,akmens ir sievietes draugs. Tā jau laikam saka

inny .. 19. nov 2009. 15:11

kur tad palicis suns, cilvēka labākais draugs??

olegs v. 19. nov 2009. 15:08

Akmeņi- sieviešu labākie draugi

Autorizācija

Ienākt